Silkeborg Curling Club er grundlagt i 2007 i forbindelse med åbningen af Silkeborg Sportscenter, hvor Silkeborg for første gang kunne tilbyde interesserede at dyrke vintersportsgrene som Ishockey, skøjteløb, speed skating og ikke mindst curling indendøre.

Denne mulighed blev grebet af en lille gruppe, passionerede curlingspillere: Marianne & Henning Broman samt Naja Zethsen & Bo Kleimann Nielsen, som i samarbejde med Dansk Curling Forbund og flere af de øvrige danske curlingklubber fik skabt rammerne for at kunne etablere en curlingklub i Silkeborg.

Siden har klubben oplevet en fin tilgang af nye medlemmer, og klubbens juniorarbejde kulminerede i sæsonen 2015/2016 med et dansk mesterskab og efterfølgende sølvmedaljer ved Junior B-VM i Finland.

Det er derfor en ung, men succesrig curlingklub, som håber at kunne fortsætte udviklingen med tilgang af nye medlemmer til vores vidunderlige sport. En sport, der kan dyrkes på tværs af køn og aldersgrænser (fra 10 til 80 år), på motions og eliteplan, og som i den grad appellere til sammenhold.

Det vil glæde os at byde dig velkommen til en prøveaften.

En gammel sport

Curling er en sport, hvor spillerne lader en sten glide ned ad en isbane for at ramme en cirkel, imens såkaldte "fejere" fejer foran stenen. Det hold, der får flest sten nærmest centrum, får point efter hvor mange "sten" man har nærmest centrum. Curling er en sport med mange års historie. De fleste kilder mener, at sportsgrenen opstod på frosne søer i det skotske højland. Det er dog ikke Skotland, der har flest curlingspillere, men derimod Canada hvor curling er en af de helt store sportsgrene. I Danmark fik sporten første gang en del opmærksomhed, da mere end 600.000 danskere fulgte dameholdet ved OL i Nagano i 1998. Det blev til sølv og Danmarks første vinter-OL-medalje nogensinde. Et curlinghold består af fire spillere, fordelt på lead, second, viceskipper og skipper. Hver person på holdet spiller 2 sten, skiftevis med modstanderen med samme position. Skipperen lægger i samråd med viceskipperen taktikken for spillet og markerer med kosten, hvor spillerne skal sætte deres sten. Når skipperen selv sætter de sidste 2 sten, er det viceskipperen, der overtager kommandoen i huset.

Hvorfor ikke prøve selv?

Hvis du har lyst til at prøve curling, så mød op på en træningsaften, så skal vi nok give dig en grundig introduktion til vores dejlige sport. Kig under menupunktet "Kalender" og find en dag der passer dig. Du kan også holde øje med, hvornår vi holder åbent hus og tage dine venner, familie og andre bekendte med. Så i sammen kan prøve kræfter med sporten og dens udfordringer. Curling er en meget prisvenlig sport, da det ikke kræver meget udstyr. Det eneste man skal medbringe i starten er praktisk sportstøj, som man kan bevæge sig i.

Man kan dog sagtens købe både dyre sko og koste, men er bestemt ikke nødvendigt inden man starter. Du og dine venner eller kolleger kan også prøve et Curl'n'Fun arrangement, hvor I kan dyste mod hinanden. Kig under menupunktet "Curl'n'Fun" og se hvilke muligheder, vi tilbyder.

Grundlæggende elementer

Reglerne

I hver ende af banen er der en cirkel der kaldes huset. Der spilles med to hold med 4 personer på hvert. Hvert hold har 8 sten som holdene på skift sender af sted fra den modsatte ende af banen. Det hold hvis sten ligger tættest på centrum når alle sten er sat, har vundet "enden". I hver ende gives der point til det hold der har vundet enden, efter hvor mange af holdets sten der ligger tættest på centrum. Det hold der har vundet enden, vil derfor kunne få alt mellem 1 og 8 point (sjældent). Hvis der ikke ligger nogen sten inden i huset, gives ikke point til nogen af holdene.

Curl

Når en spiller sender en sten af sted, gives stenen en rotation med eller mod uret. Denne rotation gør at stenen ikke bevæger sig i en lige linje, men derimod i en buet linje. Derved kan man spille en sten ind bag en anden sten for derved at beskytte den fra at blive slået ud af en af modstanderens sten.

Denne rotation kaldes også curl.

Fejning

Mens stenen bevæger sig op ad banen, kan man vælge at feje foran stenen. Dette gør dels at stenen curler mindre og derfor ikke har så buet en bane, dels at stenen bevæger sig længere op ad banen, fordi man varmer banen op, man kan både være meget dygtig og dårlig til at feje. Fejningen benyttes derfor til at finjustere stenens placering.

Holdet

Hver spiller på holdet har en fast plads, der ikke kan ændres i løbet af kampen. Disse er 1'eren som sætter de to første sten, 2'eren der sætter de næste to sten, 3'eren eller viceskipperen som sætter sten nr. 5 og 6, samt skipperen der sætter de 2 sidste sten. Skipperen er desuden den spiller, der lægger strategien (sammen med viceskipperen), og angiver hvor de andre spillere skal sætte deres sten. der er dog også mulighed for at lave en udskiftning, men dette gælder dog kun hvis der er en på holdet der bliver skadet.

Der spilles typisk 8–10 ender i en kamp.

Silkeborg Curling Club

Silkeborg Sportscenter,